Szegénység, gazdagság

Címkék: viccek szocpol

2008.07.31. 16:27

Következzék egy kis szociológia, szociálpolitika, szegénység. A szegénységet sokféle képpen lehet értelmezni. Van az abszolut szegénység, relatív szegénység, lehet szubjektív és objektív. Ezen túl sokféleképpen lehet mérni is. A mérések egyik eszköze a Gini mutató, mely abból áll, hogy a társadalmat 10 részre osztjuk (decilisek), és legalsó tized mutatja a legszegényebbeket, a legfelső pedig a leggagazdagabbakat. A Gini mutató pedig megmutatja a legszegényebbek és a leggazdagabbak arányát.

No de. Hogyan mérjünk gazdagságot? Természetes a LamborGini mutatóval:) Mérése ugyanúgy folyik, mint a szegénységé, csak ebben az esetben a felső decilist (árpád) "sávoljuk" fel 10 részre.

Ki a gazdag? Tesszük fel a kérdést. Szubjektíve az, aki annak vallja magát :), objektíve és relatíve pedig nyilván akinek nagyon rettentően sok pénze van, meg irányjelző nélküli autója, meg hatalmas nagy háza (ezek az objektív mutatók). Esetleg ezek mind minimálbérből. No, aztán még ott vannak az abszolut gazdagok, amihez szerintem semmit nem is kell hozzáfűzni.

Ennyit akartam csak elmondani.

Isten azt tanácsolja, hogy “legyetek gazdagok a jó cselekedetekben”. (igemorzsa.hu) ;)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balnavicc.blog.hu/api/trackback/id/tr55594575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása